#10 2016

Nu försvinner verkligheten

Virtuell verklighet står inför sitt genombrott – igen. Tekniken har varit på gång i flera årtionden, men den här gången är den inte förbehållen datorspelare. Vi kommer alla behandlas av läkare, få utbildning och mötas i en alternativ verklighet....

Forskarnas guide till överlevnad

Piloten får hjärtstopp, bilen kör ned i hamnbassängen eller så kanske du själv trampar i kvicksand. Mycket kan gå fel på semestern, men att hålla huvudet kallt och ha koll på våra vetenskapliga tips kan rädda dig från döden.

Nu faller täckelset av Jupiter

Efter en fem år och 2,8 miljarder kilometer lång resa ankommer sonden Juno nu till solsystemets största planet, Jupiter. Den lilla sonden är proppfull med avancerad utrustning och ska för första gången ta en titt på vad som döljer sig under...

Döden är ren kemi

Ett ljussken och en mörk tunnel. Hittills har forskarna förhållit sig skeptiska till näradödenupplevelser, men ny forskning visar att hjärnan badar i signalsubstanser i livets slutskede, vilket förklarar de starka intrycken.

Forskare fångar upp eko från svarta hål

Till och med ett minimalt svart hål på 30 kilometer i diameter väger fem gånger så mycket som solen. Hittills har forskarna inte haft en aning om vad som sker inuti ett svart hål, men en urtida signal från en kosmisk kollision kan nu bidra till...

Falskt parasitlarm utlöser allergi

Rinnande näsa och kliande ögon driver alla pollenallergiker till van­sinne, men snart kan det vara slut på plågan. En ny studie har gett forskare en förklaring till varför allergier uppstår, vilket öppnar upp för helt nya behandlingsformer.

Lodrät park drar mot himlen

Om det är upp till arkitekten Carlo Ratti ska ett nytt torn slå alla höjdrekord. På toppen finns en utsiktsplattform, medan tornet är en hemvist för djur och växter.

Konstgjort öga ger blind kvinna synen åter

Efter att ha fått ett implantat inopererat i höger öga har Rhian Lewis återfått delar av sin syn.

Cassini har tagit temperaturen på Titan

Med en spektrometer har Nasa-sonden i tolv år registrerat temperaturvariationer på den näst största månen i solsystemet.

Nanokulor skapar säkra solkrämer

Solkrämen är inte bara jobbig att smeta på – den kan också innehålla farliga ämnen. Med hjälp av nanoteknik har forskare nu utvecklat en ny typ av solkräm med små kulor som sitter kvar i flera dagar utan att tränga in i huden.

Återvinning skapar gröna kullar och dalar

24 timmar om dygnet, året runt, konverterar fabriken Phoenicia Glass Works i Israel använda glasförpackningar till flaskor. När glaset har krossats sprids det ut i kulliknande högar. De som passerar kan betrakta det gröna, pollenfria ”gräset”...

Hur ren blir frukten när du sköljer den?

De flesta bakterier försvinner från ditt äpple när du sköljer det. Pesticidrester är däremot svåra att bli av med.

Kan skyskraporna påverka jordens rotation?

Hur hög och tung måste en byggnad vara för att kunna påverka jordens rotation?

In i Kroppen

Hur uppkommer fantomsmärta?

Vad är det?

Socker attraherar flugor och andra insekter. Med sinneshår på fötterna smakar flugan på sin mat.

Kan neutriner från solen utplåna jorden?

I filmen “2012" spricker jorden och går under eftersom muterade neutriner från solen träffar vår planet. Skulle en sådan katastrof kunna inträffa i verkligheten?