#11 2016

BYGGBOOM PÅ HÖJDEN

Innan det sista betongelementet har satts på plats på det tusen meter höga Jeddah Tower är ingenjörerna klara med den nya, ännu högre skyskrapan The Bride. Med ultrastark betong har man vunnit kampen mot höjden. Före år 2020 kommer antalet...

Parasiterna flyttar in

Via sår, insektsbett och olika kroppsöppningar invaderar parasiter din hjärna, äter på hornhinnan och vänder din kropps immunförsvar emot dig. Enligt forskare smittar ammande mödrar sina barn med ansiktskvalster.

jakten på de första stjärnorna är i gång

Några hundra miljoner år efter stora smällen skapades de första dvärggalaxerna och deras jättestjärnor. ­Hittills har astronomer bara läst om de tidiga ­stjär­norna i läroböcker, men en unik galax ger nu ­den första inblicken i universums barndom.

Idyllisk sjö förvandlas till dödsfälla

En augustikväll 1986 drabbas Västafrika av en katastrof från ett helt oväntat håll. Koldioxid har obemärkt sipprat upp från marken och förvandlat idylliska Nyossjön i Kamerun till en tickande bomb.

Listiga växter lockar små djur i fällan SMACK!

I naturen är det oftast djuren som äter växter. Men de köttätande växterna vänder på det. De gröna dräparna har utvecklat listiga fällor som skickar insekter idöden med hjälp av känsliga sensorer, klibbigt slem och giftiga enzymer.

Ta körkort för drönare

I dag kan alla få tillgång till avancerad drönarteknik som förr var förbehållen militärens experter. Och med några enkla trick kan alla bli flygaräss. Få koll på yaw, roll och pitch med Illustrerad Vetenskaps drönarskola.

Rymdens snilleblixtar

När olyckan är framme har astronauterna visat att de kan lösa olika typer av situationer med det de har till hands. Kreativa idéer, våghalsighet och silvertejp har räddat liv och utrustning för miljarder.

T. REX ­DANSADE SIG TILL SEX

Hundra miljoner år gamla fotavtryck ger oss en bild av dinosauriernas sexliv: De upphetsade jättarna stampade och hoppade när de tävlade om honornas gunst.

Ung stjärna pumpar upp sig

Den sfäriska Bubbelnebulosan, NGC 7635, ligger 7 100 ljusår från jorden i stjärnbilden Cassiopeia. När gas värms upp så mycket att den läcker ut från sin unga stjärna (cirka “klockan tio” på bilden) stöter den in i den kalla gasen mellan...

Exoskelett får förlamade att gå

Ett nytt exoskelett stöder höfter, ben och rygg, så att personer som tidigare varit beroende av rullstol kan gå omkring. Ny teknik gör skelettet lätt och billigt.

Laserkanon ska krossa asteroider

Verklighetens svar på ett science fiction-vapen ska skydda jorden mot hot från rymden.

Gecko stämplar Spindelmannen ­som omöjlig

Närmare hälften av människans kroppsyta måste vara klibbig om vi ska kunna krypa i taket och på lodräta ytor.

Omtänksam mor släpar runt på ungarna i veckor

Det ser ut som ett dödligt kryp, men är ett för människan ofarligt spindeldjur (en så kallad amblypyger) – och en kärleksfull mor. Honan kan ha upp till 48 ägg liggandes i äggsäcken och när äggen kläcks efter ett par månader kravlar sig ungarna...

Hur är jordens magnetfält uppbyggt?

Magnetfältet skyddar oss mot strålning från rymden.

Varför finns det röd blymalm

Min kollega var för några år sedan på en vandringstur till Perus silvergruvor där det fanns massor av stenar med blyröd färg. Vi har diskuterat fram och tillbaka men kan inte komma på varifrån stenarna och den röda färgen kommer.

Hur framställer man socker ur sockerrör?

Svar: Sockerrören tvättas och finfördelas, varefter sockret lakas ut med varmt vatten till en saft. Därefter kokas saften in så att sockret kristalliserar och kan tillvaratas. Det kan sedan förpackas och köras ut till butikerna.

Stämmer det verkligen att ...... vissa djur inte menstruerar?

Menstruerar alla däggdjur, och om inte – hur slutar då deras cykel?

VAD är det?

En forskargrupp utvinner benmärg från vänster