#12 2016

Vetenskapen visar os-idrottare vägen till guldet

Benhård träning är ingen garanti för guld i världens största idrottsmästerskap. Vinnarna måste ha de perfekta generna för just deras gren och känna till de fysiska lagar de vill bända.

Jakten på den nionde planeten

I århundraden har astronomer jagat en okänd ­jätte i solsystemets utkant. Den mystiska planeten har hittills gömt sig för astronomerna, men nu tror sig två amerikanska forskare ha hittat den. Med en storlek som är tio gånger jordens ­sätter...

Europa går under jorden

De över 1 000 ton tunga borrmaskinerna tar sig genom lera, berg och kalksten och skapar hål i Europakartan. Det grävs överallt på kontinenten i försök att underlätta trafiken mellan länderna – och nu ska världens längsta tunnel borras under...

Det VITA GULDET

Intresset för universums lättaste metall ökar. Inom kort kommer litium att bli världens viktigaste bränsle som förser allt från elbilar till fusions­reaktorer med energi. Därför intensifieras nu jakten på det värdefulla grundämnet.

Gör din semesterslöa hjärna vass igen

Semestern är slut – nu väntar jobb eller skola där du varje dag ska tänka logiskt, koncentrera dig och lagra ny kunskap. Illustrerad Vetenskap hjälper dig att vässa hjärnan inför ett nytt arbetsår.

Teleskop spårar upp Rymdens superkraft

Två tredjedelar av universum består av en mystisk kraft som får universum att växa explosivt och kan slita itu galaxer. Men ingen vet vad ­mörk ­energi är. Det ska astronomer nu ändra på med ett nytt rymdteleskop, som kan blicka tillbaka tio...

Tänd lampan – för blixtsnabbt nät

30 gånger snabbare internet. Det kan bli verklighet om vi använder lampor för att över­föra datatrafiken. Det nya LiFi-nätet utnyttjar ljusvågor och har tillräcklig bandbredd för att allt omkring oss ska kunna anslutas till internet.

Larver skrämmer fiender med sitt dödskallehuvud

När larven hos den australiensiska malen pink underwing (Phyllodes imperialis smithersi) blir rädd drar den tillbaka sitt huvud mot magen, därefter skjuter den fram - och även upp - den främsta delen av ryggen. De chockerande stora “ögonen” och de...

4D-material skiftar form och storlek på kommando

Inspirerade av japansk origami har Harvard-forskare tack vare ett nytt material gjort det möjligt att fälla ihop ett hus så att det ryms i en ryggsäck.

Ändrat klimat får jorden att tippa

Avsmältning från polernas istäcke och en omfördelning av jordens vattenmassor får vår planet att slingra sig runt sin egen axel och ändra lutningen i förhållande till solen.

Forskare gör konstgjord hud med naturligt hår

Genom att manipulera med stamceller har man fått fram hud i tre skikt.

Rysk vulkan pryds av ett svampmoln

Ett svampliknande moln hänger över en av de många vulkanerna i den ryska regionen Kamtjatka. Den här typen av moln uppstår när en stabil luftström bryts av en hög barriär – exempelvis ett berg. Berget tvingar luften så högt upp att temperaturen...

Varför ligger matstrupe och luftstrupe så nära varandra?

Borde inte evolutionen ha separerat luftstrupe och matstrupe, eftersom det kan vara livsfarligt att sätta maten i vrångstrupen?

Hur uppkommer lysande ringar runt solen?

Ibland kan jag se flera vackra lysande ringar som liknar regnbågar omkring solen. Vad framkallar dessa optiska fenomen?

Hur tillverkas pulverkaffe?

När kaffebönorna är rostade och malda bryggs de till ett starkt extrakt. Kaffet vidarebehandlas tills det bildas de små, torra korn som du brygger ditt pulverkaffe på.

Kan en helikopter göra en loop?

I den senaste James Bond-filmen, “Spectre", gör skurken flera loopings med en helikopter. Men går det verkligen att göra i verkligheten?

Vad är det?

När krigstrummorna mullrade år 1938 fruktade man i England ett kemiskt angrepp från tyskarna. Därför uppfann engelsmannen F.W. Mills en barnvagn med gasmask.