#13 2016

Nasa ger sig ut på asteroidjakt

Föreställ dig att du kör i 130 på motorvägen och ska sträcka ut armen och träffa en knappnål. Det är vad OSIRIS­-REx ska lyckas med när sonden den 8 september färdas mot asteroiden Bennu för att – i 100 000 kilometer i timmen – ta det första...

Radioaktivt undermedel ska ge oss energi för årtusenden

På 2030-talet kommer torium och smält salt att ge en nästan idiotsäker kärnkraft. Framtidens reaktorer blir extremt effektiva och ger upphov till ett minimum av radioaktivt avfall.

Avlad att dö

Hunden kippar efter andan, lider av eksem och får lätt ögoninflammation. Men den är varken sjuk eller gammal, den är bara en rashund. Vi har format många djurarter efter behag – och de har fått betala priset.

Framtidens teknik är genial

Ät en svamp som har odlats i ditt barns blöjor och skölj ned måltiden med ditt eget avloppsvatten. Låter det äckligt? Det är bäst att du vänjer dig vid tanken, för i framtiden gör vi oss av med avfall, producerar mat, renar dricksvatten och...

FORSKARNA VILL GÖRA DIG ­SMARTARE

Begåvade personers nervceller samarbetar som ­spelare i ett välfungerande lag. Med inövade rutiner hjälps de åt att optimera hjärnans processer. Så lyder forskarnas senaste teori. Nu är målet att hitta ­hjärnans tränare och topptrimma vår...

Bara en man förstår världens svåraste bevis

En japan har löst en av matematikens största gåtor genom att uppfinna sin egen slags matematik. Nu har han bara ett problem. Inga andra mate- matiker förstår hans komplicerade räkneoperation.

satellitsvärm ska erövra rymden

Tusentals satelliter kommer snart att regna ned över Venus moln och Saturnus ringar. Varje satellit är inte större än ett frimärke, men tillsammans kan de ge exakta bilder av solsystemets mest gåtfulla områden.

Simhud gör tigern till en haj under vattnet

Den bengaliska tigern kan inte bara simma: Den kan hålla andan och dyka efter sitt byte, som den här vita tigern i en amerikansk djurpark. Tigern är ett av få kattdjur i världen som inte skyr vatten. Mellan den bengaliska tigerns klor finns vävnad...

Tanken styr förlamad kropp

Ett chip i hjärnan gör att en förlamad man har fått rörligheten tillbaka. En dator översätter signaler från hjärnan och skickar dem vidare till muskler i armen.

Sonder kartlägger Mars gravitation

Ny karta visar Mars gravitation med en upplösning på 100 kilometer och gör det möjligt att placera rymdskepp i mer exakta banor.

Hår svalkar myror i varm öken

Små hår fungerar som en sköld som reflekterar solens strålar.

Bordsskivan drabbas av blixtar och åskoväder

Blixten slår ned mot jorden från ett åskmoln i ett ödsligt landskap. Men skenet bedrar: Blixten är konstgjord och molnet är en tuss av ull. Bakom ullen gömmer sig en tunn ståltråd varifrån en så kallad tesla- spole avger spänning i form av gnistor...

Valrossbetar lockade ­vikingar till Grönland

Enligt en ny teori var goda inkomster från försäljning av billigt elfenben orsaken till vikingarnas äventyr i norr. Kanske kan krucifix och smyckeskrin av valrossbetar avliva myten om de avsigkomna nordborna.

Hur fungerar mörkerglasögon?

På film använder soldater speciella glasögon för att kunna se i mörker. Finns det sådana glasögon, och hur fungerar de?

Ser teleskop efterlämnade föremål på månen?

Med moderna stjärnkikare skulle man kunna tro att det är lätt att se efterlämnade föremål från mån­landningarna. Vad kan man få se?

Hur påverkas kroppen av energi­drycker?

Undersökningar visar att energidrycker förbättrar uthållighet och koncentration på grund av sitt innehåll av socker och koffein. De visar emellertid också att en kopp starkt kaffe med ett par skedar socker kan ha samma effekt.

Vad händer om all is smälter?

Jag skulle gärna vilja veta vad som händer om all is på jorden smälte. Hur skulle till exempel Europa och Skandinavien komma att se ut?

vad är det

Grafen är det vetenskap­liga namnet på ultratunna ark av kol. Det är världens första tvådimensionella material. Ett grafenark är bara en kolatom tjockt och uppbyggt som ett gallernät av sexkantiga strukturer.