#14 2016

Förtrupp anländer till en röd planet

Planen för erövringen av Mars är satt och nu inleds den hittills största framryckningen i rymden. ExoMars anländer till planeten för att ge svar på en viktig fråga inför människans intåg: Finns det liv på Mars?

Bygg ett utdött djur

Några få benfragment utspridda huller om buller. Det är ofta ­forskarnas enda spår när de ­försöker återskapa utdöda djur. Men med kraftfulla datorer och ­3D-modeller kan forskarna inte bara rekonstruera djurens kroppar utan också se hur levde.

Fågelflock kostar 150 passagerare livet

Liten gås fäller stort flygplan. Varje år kolliderar tusentals flygplan med fåglar och 2009 ledde det till en mirakulös nödlandning mitt i en av världens största städer.

Nu skär hjärnkirurgerna i klarvakna patienter

Gränsen mellan liv och död är hårfin när kirurger skär djupt inne i hjärnans inre. Den säkraste ­metoden att undvika fatala felsnitt är att operera medan patienten är vid fullt medvetande.

En generation av män fick resning

I tusentals år har män stoppat i sig allt från pulveriserade tjurtestiklar till torkade flugor i jakten på en riktigt praktfull erektion. För 20 år sedan lyckades vetenskapen komma till männens undsättning när potens­medlet Viagra patenterades. De...

Läkarna använde människor som försökskaniner

År 1966 publicerade den amerikanske läkaren Henry K Beecher en artikel som chockade läkarkåren. Han anklagade sina kollegor för cyniskt utnyttjande av patienter i farliga försök. Artikeln ledde till nya etiska riktlinjer. Men den ­idealistiske...

423 meter högt torn sköter New Yorks drönare

En smal skyskrapa som både dirigerar tusentals olika paketdrönare och fungerar som laddningsstation. Tre till fyra sådana drönarstationer ska säkerställa den flygande drönartrafiken för hela New York.

Minisonder far till grannstjärnor

Ett ambitiöst projekt kommer med hjälp av laserstrålar att skjuta iväg små sonder på en över fyra ljusår lång odyssé till grannstjärnsystemet Alfa Centauri.

Undervattensrobot kan känna och se i 3D

Två ögon och sensorer på händerna ger OceanOne djupseende och möjlighet att hantera ömtåliga skatter när den undersöker vrak.

Tunn och böjlig kamera kan vikas runt allting

Amerikanska forskare revolutionerar bildteknologin med en ­elastisk lins som kan filma i panorama.

Kanadensare gräver efter diamanter på sjöns botten

Mitt i det kristallklara blå vattnet i sjön Lac de Gras i Kanada ligger den gigantiska Diavik- diamantgruvan. Varje år tas över 1 400 kilo diamanter upp ur marken. Ursprungligen låg diamanterna orörda på botten av den djupa sjön, men 2001 började...

Världens tyngsta insekt är en öboende särling

I ett träd på en liten nyzeeländsk ö gjorde biologen Mark Moffett en imponerande upptäckt: Ett ovanligt stort exemplar av jättewetan. Med sina 71 gram är den här långhornsrätvingen den tyngsta insekt som någonsin hittats. Den är tre gånger tyngre...

Varför bildar atombomber svampmoln?

På bilder av atombombssprängningarna över Hiroshima och Nagasaki ser man att explosionen bildar ett svampliknande moln. Varför får det just den formen?

Hur kommer kackerlackorna in i huset?

Hur hittar små oinbjudna skadedjur som kacker­lackor in i vårt kök?

Hur fungerar benledande hörlurar?

Benledande hörlurar utnyttjar en princip som vi dagligen påverkas av. Ljudet från vår egen röst överförs som vibrationer i kraniet och omvandlas till ljud som vi bara själva kan höra. Därför tycker många att det är märkligt att höra sin egen röst...

Stämmer det verkligen att håll är hicka i mjälten?

Jag har hört att håll eller mjälthugg orsakas av att mjälten får något slags hicka. Är det så, eller finns det någon annan förklaring till det smärtsamma fenomenet?

Vad är det?

En halv såpbubbla hålls samman av vattenmolekylernas inbördes attraktion. När en droppe bryter ytan, sprids destabiliseringen på bara några millisekunder.