#15 2016

Astronauterna förbereder sig förskoningslös resa till mars

Synen försvinner, skelettet pulvriseras och ensamheten kommer smygande. Hoten mot hälsan är många under resan till Mars. Nu tar forskarna på allvar tag i de dödliga utmaningarna under långa resor i rymden.

En bra hår-dag kan hindra döden

Larven borrar in sina hårstrån i fienden som brännande spjut och flugans håriga rygg varnar för flugsmällan. De styva borsten växer fram i en mängd olika former och för djuren kan de vara skillnaden mellan liv och död.

Forskare hittar nu glömda minnen

Minnesförlust stjäl varje år minnen från miljontals människor. Det mystiska fenomenet kan både göra gamla minnen suddiga och förhindra att nya bildas. Nu har forskare upptäckt var minnena tar vägen och ska försöka hämta upp dem ur glömskan.

Hemmalaboratoriet

Illustrerad Vetenskap presenterar massor av artiklar om experternas äventyr i laboratoriet. Men i vår nya serie guidar vi dig så att du själv kan utföra roliga och tankeväckande försök. Låt barnen vara med eller testa på egen hand att fördriva...

Forskarna chockade: Ny partikel krossar fysikens grundlag

Två små toppar på en kurva har fått världens fysiker att jubla. Utslagen kan nämligen visa på en ny, jättestor ­partikel. Partikeln, som inte passar in i fysikens ­grundmodell, kan leda till nya naturkrafter, nya ­elementarpartiklar – kanske...

Slarv orsakar världens största oljekatastrof

En 70 meter hög stråle av olja och gas från djupet fattar eld. På oljeborrplattformen Deepwater Horizon befinner sig besättningen nu mitt i en mardröm som snart ska komma att utvecklas till världshistoriens största oljeutsläpp.

Vinn guld i att hänga tvätt

Knyta snören, gå uppför en trappa och hälla upp kaffe – grenarna i en ny, internationell tävling är till synes ganska enkla. Men inte när deltagarna ska genomföra dem med en robotarm eller med tankens kraft.

Vindtunnel stabiliserar drönare

Papegojor arbetar i en ny vindtunnel för att i vetenskapens tjänst skapa bättre drönare. Fåglarnas flygegenskaper ska kopieras av de mekaniska fåglarna.

Forskare avslöjar "osynliga" grottmålningar

En särskild bildbehandlingsteknik avslöjar en jaktscen målad för 5000 år sedan på undersidan av ett högt beläget klipputsprång i de franska Alperna.

Kackerlacksrobot justerar hopphöjden

En liten robotinsekt kan hoppa ända upp till 1,6 meter med en nyutvecklad hoppmodul, som med tiden ska överföras till stora robotar.

Hopkrympt fridykare sjunker mot botten i fritt fall

När en fridykare börjar resan mot havets djup måste dykaren simma för att komma nedåt - annars flyter kroppen uppåt. Men vid cirka tolv meters djup händer något: Dykarens lungor krymper ihop till hälften av sin normala storlek eftersom vattnets...

Däckingenjörer ­återuppfinner hjulet

Hjulet har knappt förändrats på över 5 000 år, men nu har några kreativa ingenjörer gett den gamla cylindriska formen ytterligare en dimension. Med framtidens klotrunda hjul slipper vi besvärliga ­fickparkeringar och stressiga trepunktsvändningar.

Kristaller ger färg åt påfågelns fjädrar

När påfågeln rör sig skimrar dess fjädrar. Fenomenet kallas för irisering och kan även ses på skalbaggar och i bensin. Irisering skiljer sig från pigment, som är det ämne som orsakar ”platta”, endimensionella färger. Irisering uppstår av...

Sover fiskar?

Behöver inte fiskar sova, eller kan de sova simmande? Ett sillstim verkar ju till exempel alltid befinna sig i rörelse.

Hur tillverkas insulin?

Svar: Genmodifierade jästceller producerar mänskligt insulin i stora tankar. Därefter filtreras insulinet och torkas innan den rena produkten löses i vatten och fördelas i ampuller.

Varför är det så svårt att klämma sönder ett ägg?

Normalt krossas ägg väldigt lätt, men om man kramar dem i handen är de otroligt hållfasta. Hur kan det komma sig?

Stämmer det verkligen att tidvattnet kan nå 16 meter?

Vi är vana vid tidvattenskillnader på ett par meter, men hur mycket kan tidvattnet egentligen variera?

vad är det?

Gepardroboten Cheetah satte 2013 rekord som världens snabbast löpande robot med topphastigheten 46 kilometer i timmen.