#3 2016

Nu lättar superdrönarna DRÖNARNA

Expressleveranser av livsviktig medicin. Dagliga inspektioner av grödor på åkrar. Liveströmning inifrån brinnande ­byggnader. Sedan bara några år tillbaka har drönarna erövrat ­luftrummet. De kommer att ­revolutionera allt från transporter och...

Du tänker med tarmen

Du tror kanske att du tänker med hjärnan, men tankarna kommer faktiskt från kroppens andra ände. Ny forskning visar att tarmbakterier påverkar hjärnan. De kan göra dig till en okuvlig fajter eller en lallande demenspatient.

Glupska maskar lurar i djupet

En del bränns som maneter. Somliga saknar tarmöppning och andra har så starka käftar att de kan bita en fisk i två delar. Havets djup är hemvist för tusentals maskar som förutom att vara en viktig källa till föda också är bland jordens mest...

Illustrerad Vetenskaps guide till det perfekta skidäventyret

Det unga berget tornar upp sig genom molnen, snön är knastrande torr och om du fångas i en lavin ska du förlita dig på paranöteffekten. Spänn fast träskidorna på fötterna och följ med vetenskapen på en skidtur.

Teleskop måste bli felfritt

Astronomerna får bara en chans med James Webb. När världens största rymdteleskop sänds upp om tre år måste allt fungera perfekt eftersom vi inte kan skicka upp några astronauter och åtgärda fel. Därför testas teleskopet in i minsta detalj.

Nytt ämne reparerar kronisk hjärnskada

Celldöd, depression och nedsatt intelligens. Upprepade ­hjärnskakningar leder till sjukdomen CTE. Men nu finns det snart hjälp att få. En antikropp kan hindra processen och kanske även användas vid behandling av Alzheimers sjukdom.

Hubbleteleskopet fångar enormt gasmoln

För 8 000 år sedan slutade en jättestjärna, 20 gånger större än solen, sitt liv i en våldsam explosion – en supernova. Det enda spåret av händelsen i dag är expanderande gas, den så kallade Cirrusnebulosan, som breder ut sig över 110 ljusår....

Drönare kan så en miljard träd

Ett brittiskt företag tar de flygande robotarna till hjälp i försök att på ett lätt och billigt sätt så ny skog.

Skanningar avslöjar nyheter om vulkanoffer

Nya undersökningar visar att dödsorsakerna var fler än man trott för offren vid Vesuvius utbrott år 79 e.Kr.

Robot tar försiktigt med känsliga fingrar

En 3D-printad hand av silikon kan identifiera hur stora och ömtåliga olika föremål är, och ta i dem försiktigt.

Den röda räven fångar sin arktiska kusin

Klimatförändringarna har gjort att rödräven vandrar upp mot södra Arktis. Där har den blivit sin släkting fjällrävens största konkurrent – och fiende. Rödräven är cirka 25 procent större så resultatet av kampen dem sinsemellan har en självklar...

Flytande atomkraftverk ger ström till Arktis

Rysslands första flytande atomkraftverk, Akademik Lomonosov, ska snart börja producera ström till Arktis städer. Fartyget levererar el efter behov.

Klostermunk knäcker genkoden

I åtta år jagade Gregor Mendel ärftlighetens gåta i ett trädgårdsland. Först efter att ha ­dissekerat 30 000 ärtplantor fann han svaret.

Varför är inte rostfritt stål magnetiskt?

Vissa köksredskap av rostfritt stål är inte magnetiska, medan mina köksknivar är det. Hur kan det komma sig?

Varför är fågelbajs vitt?

Varför är fåglars avföring vit, medan andra djurs generellt sett är brun?

In i Kroppen

Varför blir håret grått?

Stämmer det verkligen att eld är svårsläckt i rymden?

Jag har hört att eld beter sig annorlunda i rymden än på jorden, så att den är svårare att släcka. Stämmer det?