#9 2016

Naturen visar ingen nåd: ond, bråd död i djurriket

Hur skulle du vilja att ditt liv slutade? Spetsad på törnen, uppäten i småbitar av en glupsk larv eller som levande äggkläckningsmaskin för flugägg? Det är vardag i naturen, där blod­iga ”mördare” trotsar all ­moral i kampen för mat och...

Nu lyfter den nya generationen av rymdfarkoster

I fyra årtionden har människan inte varit längre än 1 300 kilometer från jorden. Det ska nu en ny generation rymdfarkoster, raketer och kapslar ändra på. De nya farkosterna ska inte bara föra oss miljontals kilometer längre bort, de ska också vara...

Havets multitalang

Dödliga gifter, lockande ljus och effektiva simtag. Maneter ser inte ut att vara mer än små geléklumpar, men skenet bedrar. De är bland de mest specialiserade djuren i världen och överraskar fortfarande forskarna.

Datorn blir en osynlig del av dig

I filmens värld har datorn länge varit en intelligent och diskret hjälpreda. Nu börjar verkligheten komma ifatt fantasin – och om några år kan datorer identifiera ditt humör och ge hjärnan en boost om det behövs.

Mörk materia får nya krafter

95 procent. Så stor del av universums massa är ­­ osynlig för astronomerna. Nu har tre enorma tele­skop tittat närmare på en galaxhop och upptäckt att den osynliga materien styrs av hittills okända krafter.

Omöjlig motor bryter mot Newtons tredje lag

En ny typ av motor bryter mot en naturlag. Enligt uppfinnaren accelererar den utan reaktion och om det stämmer får alla läroböcker i fysik skrivas om.

Nu kan vi blicka in i atomernas värld

Litiumbatterier som håller längre, vingar till vindkraftverk som inte slits och läkemedel utan biverkningar. Så hoppas forskarna att världen ska se ut när de med hjälp av en ny svensk ­accelerator kan använda världens starkaste ­röntgenstrålning...

Sexorgier säkrar snapperns överlevnad

Det blir inte speciellt mycket romantik eller tvåsamhet när dubbelfläcksnappern parar sig. För att säkerställa att så många ungar som möjligt överlever den farofyllda första tiden på öppet hav, leker ett enormt stim av snapper på samma tid och...

Studenter väcker höghastighetståg till liv

En grupp studenter från MIT har vunnit en stor konstruktionstävling, som innebär ett viktigt steg mot ett förverkligande av framtidens snabbtåg: Hyperloop.

Påhängsmotor får fart på trög sädescell

Frisk men långsam sperma kan i framtiden få assistans av mikro-­robotar, som tar tag i sädescellerna och för dem fram till ägget.

Känsligt robotfinger känner päls och värme

Nya robotfingrar härmar människans fingrar. Fingertopparna har samma känselsinnen som människan.

Kan en val kvävas?

Finns det risk för att en bardval kvävs om den av misstag skulle få tag i ett alldeles för stort byte, till exempel en säl?

In i tekniken

Hur skickas ljud och bilder genom kablar?

Hur kan hackspettar bygga bo i en kaktus?

Varför sticker sig inte gilaspetten när den bygger sitt bo i en taggig kaktus?

Kan tallium döda?

I James Bond-filmen “Spectre" förgiftas skurken Mr. White med tallium, som på bara några veckor gör honom så sjuk att han till sist begår självmord. Men är ämnet över huvud taget så farligt?

Vad är det?

En koppartråd lyser grönt när man håller den i en låga. Tråden är doppad i kopparsulfat.