#11 2014

Google uppfinner din framtid

Självkörande bilar, smarta kontaktlinser, svävande vindkraftverk. Google har för länge sedan slutat att bara vara en webbläsare...

Kometjägeren har bytet i sikte

En tyst spårhund har vaknat ur sin dvala. Rosettasonden har vilat i solsystemet i åratal – men nu rör den sig mot sitt slutmål: en fyra kilometer bred komet som susar fram i över 50 000 kilometer i timmen och ska utsättas för historiens...

Djuren luras i naturen

Naturen är ett hem för många listiga bedragare som kan få även de...

Katastrofen slog till fem gånger

Under miljontals år utvecklades djur och växter i lugn och ro. Men plötsligt stod världen i lågor. Aska och glöd brände växter och kvävde djuren. Fem gånger har extrema naturkatastrofer i princip utplånat allt liv på jorden.

Kroppens innerste hemligheter 

Avancerade datoranimationer öppnar dörrarna till en värld som...

Ingenjörer uppfan det moderna kriget

Första världskriget bröt ut 1914. Till sjöss, på land och i luften lanserade ingenjörerna ständigt nya, toppmoderna vapen och även om ententen kanske officiellt vann kriget fanns det egentligen bara en vinnare: den moderna militärtekniken.

Svarta hål är otäta

Inte ens ljus tränger ut genom svarta hål – så har det låtit. Men nu ifrågasätts teorin av Stephen Hawking. Forskaren menar att lite materia trots allt kan sippra ut, och därmed löser han en seglivad paradox.

Forskare fångar upp ekot från Big Bang

Astronomer har hittat ett avtryck från universums födelse för 13,8 miljarder år sedan. Avtrycket kan bevisa teorin om universums våldsamma expansion.

Forskare skapar ansikten utifrån DNA

En bloddroppe kan avslöja brottslingens ansikte.

75 procent av allt liv dör ut

Jorden hotas åter igen av domedagen. Djurarter utrotas snabbt och håller tendensen i sig sker ett nytt massutdöende inom cirka 400 år.

Solbadande alger färgar sjön rosa

Passagerare som flyger över södra Australien försöker ofta få en skymt av Lake Hillier. Den 600 meter långa sjön sticker nämligen ut med sin tuggummirosa färg....

Bra musik tar bort smärtan

Musik är läkarnas nya vapen i kampen mot smärtsamma sjukdomar. Undersökningar visar att toner ibland är mer effektiva än tabletter. Men vad för slags musik som spelas saknar inte betydelse.

Varför är de flesta högerhänta?

Jag undrar varför de flesta människor är höger- hänta. Finns det några biologiska fördelar med att vara högerhänt och vad är det som styr det?

Är blå ögon ett genetiskt fel?

Jeg har hört att blå ögon beror på en genetisk defekt – stämmer det?

Hur mäter man kol-14?

Hur fungerar kol-14-datering och hur säker är metoden?

Har djur olika dialekt?

Har djur av samma art som lever långt ifrån varandra olika dialekter i sitt "språk", precis som vi människor har? Och om djuren träffas, har de då problem med att förstå vad den andra menar?