#18 2014

Rymdkapsel sätter kurs mot Mars

Den 4 december skickas Nasas nya hopp Orion iväg på sin första testflygning. Rymdkapseln är det första steget för att åter igen göra längre bemannade rymdresor. Med hjälp av den mest kraftfulla raketen någonsin ska sedan Orion en dag flyga mot Mars.

Ditt hem vimlar av monster

Amerikanska forskare gick på småviltsjakt i 50 vanliga hem och fann en enorm artrikedom. Krypen fördärvar vår mat, skadar husen och avnjuter festmåltider på vår kropp.

Jättevågen ödelade allt i sin väg

Annandag jul 2004 skakades världen. Ett jordskalv i Indiska oceanen orsakade enorma flodvågor över kusterna och på några timmar tillintetgjordes städer och semesterorter.

Big data

Varje dag producerar vi 16 438 356 000 000 megabyte som skapar ett enormt hav av data. matematiska super formler gör det möjligt att tolka siffrorna och avslöja kommande köpbeteenden eller var nästa ebolaepidemi bryter ut.

Rädsla kan gå i arv

Ny forskning visar att upplevda trauman kan ärvas från föräldrar till barn i flera generationer. Arvet beror på så kallad epigenetik, som gör det möjligt för kroppen att lagra föräldrarnas minnen hos avkomman. Den här mekanismen rustar nästa...

Gyllene ögonblick uppenbarar DNA-kod

Laboratorieförsöket gick helt fel för den brittiske genetikern Alec Jeffreys. Men mitt i röran av DNA-bitar fick han plötsligt en genial idé som bland annat ledde till att familjer kunde sammanföras och oskyldigt dömda frikännas.

Egyptens 10 plågor var naturfenomen

I Bibeln står det att Gud straffar Egyptens farao genom att förvandla floderna till blod, omsluta landet i mörker och låta stora hagelkorn regna från himlen. Om det skedde behöver det inte ha rört sig om övernaturliga krafter. Enligt forskare kan...

Raket på tre hjul blir: Världens snabbaste bil

De tre motorerna i Bloodhound SSC gör bilen till världens starkaste. Nu ska den slå hastighetsrekordet och köra i 1 600 kilometer i timmen.

Fyra sonder har kartlagt Mars

Forskare har sammanfört 16 års observationer i en detaljerad karta över planeten.

Dold graffiti upptäckt i Angkor Vat-templet

Ny teknik blottlägger över 200 okända väggmålningar.

Hajar jagar med alla sinnen

Rovdjuret använder samtliga sinnen för att fånga bytet.

TOPP -10 Största hjärnorna

Använder hjärnan för att hitta rätt i djuphavets mörker

Nu ska den 80 år gamla teorin sättas på prov: Kollision förvandlar ljus till materia

Fysikerna är övertygade om att ljus kan omvandlas till materia. De har dock inte lyckats bevisa sin teori ännu eftersom ingen maskin har kunnat göra jobbet. Men nu ska de försöka lösa ett av fysikens största mysterier med en fotonkanon.

Hur mäter man julmatens energiinnehåll?

Varje jul skriver tidningar om hur många kalorier man får i sig. Men hur mäter man egentligen matens energiinnehåll?

Kan stearin börja brinna?

Ibland brinner inte bara veken utan även själva stearinet. Vad beror det på och hur gör man för att på bästa sätt släcka branden?

Stämmer det verkligen … ... att en stjärna lyste kraftigt över Betlehem?

Enligt Bibeln lyste en stjärna extra starkt den natt då Jesus föddes. Kan det fenomenet förklaras naturvetenskapligt?