#16 2015

Rymdfart i ödemarken

Bland renar och snöklädda vidder utanför Kiruna ligger Esrange – Europas största ­raketbas. Från år 2020 ska såväl människor som satelliter skickas ut i rymden från det arktiska landskapet.

Frankensteinläkare vill ge ­förlamad man en ny kropp

Under en 36 timmar lång operation ska hundra läkare och sköterskor flytta en invalidiserad mans huvud till en välfungerande kropp. Kritikerna befarar att nerverna i ryggmärgen kommer att bli skadade för alltid, så att patienten blir förlamad. Men...

Krock utlöser infernalisk tunnelbrand

År 2001 krockar två lastbilar i den täta trafiken i Sankt Gotthardstunneln i Schweiz. Mängder av panikslagna ­bilister flyr för sina liv.

007 i teknikens tjänst

Utan teknikens hjälp hade Bond aldrig överlevt 25 filmer. Bilar, vapen och annan utrustning räddar honom ur knipor gång på gång. Nu är flera av Bonds fantastiska prylar på väg att realiseras.

Tungan är djurrikets multiverktyg

Lejonet använder sin för att göra sig redo för jakt, hos hackspetten skyddar den mot hjärnskakning och kameleontens accelererar snabbare än ett stridsplan. I djurriket fungerar tungan som en schweizisk armékniv som säkerställer överlevnad.

Universum myllrar av skenande planeter

Miljarder föräldralösa planeter tumlar runt ensamma i Vintergatan. De har slungats iväg från sina stjärnor och måste nu klara sig utan stjärnornas ljus och värme. Ändå visar nya beräkningar att planeterna kan innehålla ett hav av liv.

Rörelse

När en rymdraket lyfter ­eller en biljardkula rullar över det gröna bordet ­är samma fysiska ­fenomen med i spelet: Rörelse. Allt i rörelse följer tre ­enkla ­lagar, som den ­genialiska vetenskaps­mannen Isaac Newton ­beskrev för över 300 år sedan...

Vulkanutbrottet skapade en tunnel

1792 fick vulkanen Etna på Sicilien i Italien ett utbrott, för att sedan läcka lava under ett års tid. En 1 100 meter lång och 300 meter djup tunnel finns kvar som en geologisk ögonblicksbild av den våldsamma händelsen. Tunnel- systemet Grotta dei...

Jordens oroliga inre kartlagt med 3D

Ny modell hjälper forskare att förutsäga jordskalv.

Röda blodkroppar upptäckta i dinosaurie

Ett kraftigt mikroskop har avslöjat både röda blodkroppar och kollagen i fossil av dinosaurie.

Robothand kan styras av musklerna

Ny protes behärskar 14 olika gripfunktioner och styrs av signaler från musklerna.

Ultraljud skapar figurer i 3d

Med en helt ny teknik har forskare skapat föremål av ultraljud som kan man kan ta på i luften. Tekniken kan bland annat ta bort fysiska knappar på ljudanläggningar, och i framtiden kan kirurger att kunna känna på en skanning av en tumör innan de...

Allt rinner av det nya supermaterialet

Snart behöver du inte tvätta bilen, oroa dig för bakterier i maten eller spola i toaletten. En ny laserbehandling gör det omöjligt för vätskor att fästa vid de fullständigt vatten­avvisande ytorna. Egenskapen slits inte heller bort med tiden.

Hur kan moln lysa på natten?

Ibland ser jag lysande moln långt efter att solen har gått ned. Var ifrån kommer ljuset?

Ned i jorden

Varför är jordytan uppdelad i hav och land?

Varför går vissa människor i sömnen?

Jag har läst att det oftast är barn som går i sömnen. Stämmer det, och varför går vissa i sömnen och andra inte?

Kan en ubåt få bucklor utan att implodera?

I filmen “K-19: The Widow­maker” försöker kaptenen ta ubåten längre ner än maxdjup. Skrovet får stora bucklor av det höga trycket. Men om ubåten inte kan hålla tillbaka trycket, imploderar den inte bara spontant då?

Hur hittar måsarna fram till åkern?

Jag bor långt från havet och undrar ofta hur 100 måsar kan hitta till en åker tio minuter efter det att en traktor har satt plogen i jorden. Hur bär måsarna egentligen sig åt?