Vetenskapens 10 värsta jobb

Är du trött på ditt jobb? Förtvivla inte. Många vetenskapsmän har ett som är värre – och det till och med helt frivilligt.

”Män är bäst på att hitta rätt”

Kvinnor shoppar mest och män är sjåpiga. Eller är det verkligen så? Illustrerad Vetenskap har synat fakta i sömmarna och berättar här den vetenskapliga sanningen om 10 SEGLIVADE MYTER om könen.

Illustrerad Vetenskaps guide till det perfekta skidäventyret

Det unga berget tornar upp sig genom molnen, snön är knastrande torr och om du fångas i en lavin ska du förlita dig på paranöteffekten. Spänn fast träskidorna på fötterna och följ med vetenskapen på en skidtur.

Kryp på menyn

Insekter och andra småkryp...

Från skrot till kunskap

Traditionellt gräver arkeologer i den avlägsna forntiden, men nu har de fått upp ögonen för att deras metoder också kan användas till att berätta historien om den tid som precis passerat och som är på väg att falla i glömska. Läs vad en skåpbil,...

Vi borde vara kannibaler

Två brittiska antropologer har oberoende av varandra forskat kring vår forntid som kannibaler. Undersökningarna har lett till en överraskande hypotes: kannibalism kostade neandertalarna livet, medan endast en slumpmässig genmutation räddade Homo...

Du är lätt att lura!

Din hjärna blir lurad. Varje dag. Som regel upptäcker du det...

Vilda barn är försöksdjur för forskare

Barn som vuxit upp utan kontakt med människor återvänder ibland till civilisationen. Det ger forskarna en enastående möjlighet att studera deras hjärnor och söka efter de avgörande skillnaderna mellan människor och djur.

Urmänniskan styr oss ännu

För över femtio år sedan avslöjade en rad försök att civilisationens...

Kroppen avslöjar lögn

De flesta av oss avslöjas lätt när vi ljuger. Ny forskning visar att kroppen inte kan låta bli att skvallra, även om hjärnan har beslutat sig för att ljuga.