Livets gnista antändes av Mars

Nya analyser av en marsmeteorit återupplivar en gammal ...

Vetenskapsman upptäckte livets minsta byggstenar

För 350 år ­sedan satte den brittiske vetenskapsmannen ­Robert Hooke ögat till sitt mikroskop och öppnade dörren till en ny värld. Han blev först med att observera och ­beskriva kroppens byggstenar: ­Cellerna. Sedan dess har vetenskapen trängt...

Virus skapade människan

Människans genom är invaderat av virus, och det tackar vi för. Utan...

Livet kom ur havets djup

Jordens första levande celler bubblade fram på ett ställe som få kan föreställa sig. Långt från solens ...

3 superkontinenter väckte jorden till liv

I fyra miljarder år har jordens kontinentalplattor vandrat runt utan vila och både skapat och brutit upp gigantiska kontinenter. Tre av dem har varit avgörande för att livet, som vi känner det, uppstod.

Jordens små härskare

Jorden styrs av en osynlig makt: Bakterierna. De encelliga organismerna är så seglivade att de finns överallt. De är så specialiserade att livet skulle gå under utan dem. Nu vill forskarna lära sig att tämja de små härskarnas superkrafter.

Forskarna skapar flercelligt liv

För en miljard år sedan tog en cell plötsligt ett tigersprång och blev till en flercellig organism. Nu har forskare lyckats återskapa händelsen i ett laboratorium med en encellig grön alg.

Möt din förfader

Hästar, lejon, fladdermöss och människor härstammar alla från ...

Är vi inflyttade eller infödda?

Hur uppstod livet på jorden? Den frågan har länge sysselsatt forskarna. Två teorier är de mest accepterade, nämligen att livet kom hit med kometer och meteoriter, respektive att livet är ett resultat av kemi och slumpen.

Bakterier skall lära växterna fotosyntes

Nu vill forskare kopiera gener från bakterier in i växter och på så sätt flerdubbla våra grödors avkastning. Medan växterna stått och stampat, har bakterierna satt fart på fotosyntesen.