Farväl till periskopet

Den kan varken ses eller höras, när den rör sig genom djupet. Däremot kan dess högteknologiska mast ge knivskarpa bilder av ytan på några sekunder. HMS Ambush är britternas nya superubåt.

Vetenskap ligger bakom framtidens vapen

Krigföring håller på att bli ren science fiction. Framtidens slagfält kommer att domineras av intelligenta missiler som själva hittar sina mål och som av egen vilja kan avbryta ett uppdrag. Utvecklingen kommer att rädda livet på tusentals soldater...

Bakom katastrofen: Kursk

I djupet i Barents hav är 118 män fångade ombord på den ryska flottans stolthet, atomubåten Kursk, och luften håller på att ta slut. 

Från krig till fred

Det amerikanska försvaret investerar varje år miljarder dollar i nya teknologier, som skall garantera dess soldater övertag på slagfältet. Nu gör en stor del av uppfinningarna också livet lättare för civila.

Krig mot kemiskt krig

Ett stort giftangrepp mot civila i Syrien 2013 ledde till massdöd och fick världssamfundet att sätta ned foten. Giftlagren skall destrueras, och vapeninspektörer är nu i gång med det farofyllda uppdraget.

Ingenjörer uppfan det moderna kriget

Första världskriget bröt ut 1914. Till sjöss, på land och i luften lanserade ingenjörerna ständigt nya, toppmoderna vapen och även om ententen kanske officiellt vann kriget fanns det egentligen bara en vinnare: den moderna militärtekniken.

Krigsfartyg leker kurragömma

Stealth-teknik får USA:s största och mest avancerade jagare att se ut som en liten fiskekutter på fiendens radar.

Långkalsonger ger muskelkraft

Amerikanska forskare har utvecklat ett exoskelett som är mjukt som tyg.

Atombomben i siffror

Kärnvapen är med rätta världens mest fruktade vapen, för en enda bomb kan utplåna en hel storstad, och den sammanlagda arsenalen kan radera ut mänskligheten.