Vetenskapen visar os-idrottare vägen till guldet

Benhård träning är ingen garanti för guld i världens största idrottsmästerskap. Vinnarna måste ha de perfekta generna för just deras gren och känna till de fysiska lagar de vill bända.

Din hjärna lurar dig konstant

”Det vill jag se ­innan jag tror på det!” ... brukar vi säga. Vi litar på att våra sinnen hjälper oss att skilja mellan ­illusion och verklighet, inte minst när det gäller synsinnet. Men vår upplevelse av världen speglar inte verklig­heten så...

Blodets magi

Blodprovet är läkarnas nya kristallkula. I ådrorna finns molekyler som inte bara avslöjar om du är sjuk, utan också om du en dag kommer att bli sjuk. Om prognosen är illavarslande kan botemedlet vara en dos ungdomsblod.

1 människa 99% bakterier

Miljarder bakterier lever i små kolonier överallt från svalg til stortå. De är i så stor majoritet att du genetiskt sett bara utgör en procent av din kropp. Mikroorganismerna kan bära nyckeln till framtida behandlingar, som börjar med en...

En syntetisk hjärna

Över 85 miljarder nervceller som möts på 100 triljoner ställen gör människans hjärna till en av världens mest komplexa strukturer. Nu skall europeiska forskare skapa en exakt digital kopia.

I elfte timmen

Varje år dör 700 000 personer till följd av enkla infektioner. Och dödssiffran stiger ­explosionsartat i takt med att allt fler ­bakterier blir immuna mot existerande ­antibiotika. Men nu har forskarna hittat nya vapen som ligger begravda i marken.

Frankensteinläkare vill ge ­förlamad man en ny kropp

Under en 36 timmar lång operation ska hundra läkare och sköterskor flytta en invalidiserad mans huvud till en välfungerande kropp. Kritikerna befarar att nerverna i ryggmärgen kommer att bli skadade för alltid, så att patienten blir förlamad. Men...

Hög puls trimmar hjärnan

Vill du ägna dig åt effektiv hjärngymnastik, räcker det inte att sitta...

Tonåringen tänker som en hjärnskadad

Tonåringens hjärna genomgår en så stor ­omvandling att vissa delar av den inte ens ­fungerar. Hjärnans nedsatta funktion innebär att tonåringen på ett socialt och psykologiskt plan fungerar lika illa som en person med hjärnskador.