Mikro- världen lurar ögat

Vätskor, flimmerhår och celler ­träder fram i strålande färger och sagolika former när forskare med avancerade mikroskop visar oss världen i ett helt nytt perspektiv. I mikrovärlden kan till och med välkända objekt vara svåra att ­känna igen på...

Naturens ljusmästare

Med avancerade kemiska ljusshower i sina kroppar kan vissa djur locka till sig partner och förvirra sina fiender. ...

Fysikerna kan göra en sak osynlig

Trollkonstnärer har eftersträvat det i flera århundraden. Nu är vetenskapen nära att kunna ...

Forskarna lånar av naturen

Nästan oavsett vilket problem vi behöver hjälp med har naturen redan hittat en lösning. Nu lånar forskarna ­idéer från djurriket. Modern ­nanoteknik och ­datorkraft har gjort det enklare att lista ut ormarnas, ugglornas och badsvamparnas hemligheter.

5 sagolika egenskaper

Spindlarnas väv är så unik att den kan användas för att skapa syntetiska muskler, skottsäkra västar och framtidens superdatorer. Nu har tyska forskare tagit olibakterier och lösningsmedel bruk för att återskapa spindelns supermaterial.

Gråväder avslöjade radioaktiva strålar

Henri Becquerel forskade i självlysande mineral och behövde solljus till sina experiment. Så när tunga moln täckte himlen packade han ner sin utrustning i lådan. När han öppnade den igen hade han av en slump upptäckt radioaktiviteten.

Silke blir framtidens supermaterial

Kineserna har under 5 000 år systematiskt odlat...

Forskarnas nye supermaterial

2004 upptäckte forskare supertunna skivor av grafit som var starkare än stål. Nu har tio års forskning visat att grafen även har andra fantastiska egenskaper. Om tio år kommer grafen att ha förbättrat allt från kondomer till datorer.

Buckliga nanorör är effektiva ledare

De avlånga rören har ett finmaskigt nät,...