Nya robotar kopierar djurens knep

Naturen uppvisar många finurligheter, som kan användas i mänsklighetens...

Småkryp inspirerar till smarta drönare

Bin kan upptäcka gaslukt och spindlar går vidare med brutna ben. Världens småkryp är populära bland ingenjörer som kopierar både kroppsformer och gångstilar för små robotar.

Drönarna kommer

Förarlösa plan breder ut sig på alla områden. Militären använder drönare som både spionplan och stridsplan, men även vetenskapen och polisen har tagit robotplanen till sig. 

Hollywood vs vetenskapen

Hundra meter höga robotar, automatiska operationssalar och konstgjorda superlemmar. Filmvärldens vetenskapliga påhitt är extrema och mycket fantasifulla, men idéerna tar avstamp i verklig forskning.

Få evigt liv i en avatar

Om 30 år ska människan vara odödlig. Det är målet i projektet 2045 Initiative, där man vill befria människan från sin skröpliga biologiska kropp och ge oss evigt liv i form av en avatar. Forskarna ska förverkliga visionen i fyra steg.

finurliga farkoster ska undersöka främmande världar

Kan en ubåt dyka i Saturnus måne Titans hav som består av flytande metan? Kan en sond med segel drivas av vindarna på den glödheta planeten Venus? Med sina förslag till finurliga farkoster tänjer rymdorganisationerna på gränserna för vad...

Blir robotar klokare än vi?

Datorer vinner i dag med lätthet...

Skinande rente utan att lyfta ett finger

Om några år kan vi sitta i soffan, medan avancerad teknik skrubbar och skurar åt oss. I en tävling ...

Dna får ben att gå på

Forskare har lyckats programmera DNA att samla sig till ­intelligenta, tredimensionella nanostrukturer. Resultatet är en robot av DNA, som kan röra sig, utväxla signaler och samla upp last, medan den vandrar längs rullbandet i en nanofabrik.

Drönarna erövrar havet

Världshaven håller på att koloniseras av en helt ny art, nämligen obemannade ubåtar. På egen hand glider så kallade drönare genom vattenmassorna. De kartlägger havsbottnen, röjer minor och hittar störtade flygplan.