Katastrofen upprepar sig

År 79 förintade Vesuvius städerna Pompeji och Herculaneum och dödade tusentals...

Domedagen hotar hela jorden

För 200 år sedan exploderade vulkanen Tambora. 12 000 människor omkom i ett inferno utan dess like och upp emot 250 000 dog av följdsjukdomar. Katastrofen kommer att ske igen. Men nästa gång räknas dödsoffren i miljoner.

Resan till jordens inre

Ett enormt cyklopöga stirrar upp i himlen över Afrika. Det tillhör vulkanen Nyiragongo och består av 1 200 grader varm, explosiv lava. Följ med åtta orädda män på en unik resa till världens största och farligaste lavasjö.

Vulkaner skapar & dödar

Utan värmen och näringsämnena från...

Forskare borrar sig ned i supervulkan

Geologer håller på att borra sig ned i en slumrande supervulkan, som ligger mitt i ­Italien. Ett utbrott kan i värsta fall döda flera hundratusen människor i vulkanens omnejd och lamslå övriga Europa med aska och kyla. Forskarna hoppas därför att...

Vulkan trummar och visslar före utbrott

En serie bankanden efterföljd av ett högt visslande. Så låter det precis innan den amerikanska vulkanen Redoubt får ett utbrott. Analyser av ljuden visar magmans rörelser timmarna före ett utbrott. Den kunskapen kan på sikt rädda människoliv.

Vilken vulkan är farligast?

En del vulkaner är ju potentiellt farliga, men vilken är världens farligaste?

Vulkanutbrottet skapade en tunnel

1792 fick vulkanen Etna på Sicilien i Italien ett utbrott, för att sedan läcka lava under ett års tid. En 1 100 meter lång och 300 meter djup tunnel finns kvar som en geologisk ögonblicksbild av den våldsamma händelsen. Tunnel- systemet Grotta dei...

Jordens oroliga inre kartlagt med 3D

Ny modell hjälper forskare att förutsäga jordskalv.

Supervulkaner fylls på 500 år

Nya mätningar på kristaller i lava från gamla utbrott visar överraskande att supervulkanernas kammare fylls på och värms upp på rekordtid.